Abonnement nieuwsbrief
Agenda
Contact
Aanmelden

Groep 1/2A

Boekenbeurt  _   Interactief voorlezen en begrijpend luisteren  _   Doelen rekenen en rekentips  _   Doelen taal en taaltips

 

Welkom
Wat fijn dat u een kijkje neemt op de pagina van groep 1/2 a. U bent vast nieuwsgierig naar wat wij te vertellen hebben over onze klas, de lessen, activiteiten en zaken die onze groep zo speciaal maakt. Veel leesplezier
gewenst en hopelijk tot ziens!

Even voorstellen
Op maandag staat juf Thea voor de klas, op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag juf Carla. Ons lokaal bevindt zich op de begaande grond. Het is het eerste lokaal, als je de onderbouwhal in komt.
Dit jaar is Woeste Willem het klassenthema, dat zie je ook in onze klas. Naast de raamschilderingen hebben we ook een Woeste Willem weekkalender, verjaardagskalender, stoelplaatjes en zelfs een knuffel van Woeste Willem.

 

   

Op maandag hebben wij dansles of bewegen op muziek en op donderdag hebben we gymles in de speelzaal. De gymles wordt om de week door onze vakleerkracht juf Anja gegeven. Tijdens de gymles dragen de kleuters makkelijke kleding, zoals een korte broek met een shirt en eenvoudige gymschoenen. Op school maken wij een tas, waarin wij de gymkleding op school bewaren. Voor iedere vakantie geven wij de kleding mee naar huis om even te wassen.

Via de beveiligde Parro-app delen wij een paar keer per week mooie momentjes uit de klas met de ouders. Ook doen wij via Parro oproepjes voor bijv. materiaal of hulp bij activiteiten.

 

Wat leren we in groep 1/2A?
Deze schooljaren staan niet alleen in het teken van voorbereidend lezen, schrijven en rekenen. We besteden ook veel aandacht aan bewegingsactiviteiten, muziek, drama, dans en andere creatieve activiteiten. Het hele schooljaar werken we in thema’s. Het thema is de rode draad voor alle activiteiten.
Zo komen de vaste onderdelen steeds weer terug door middel van het planbord.
Via het planbord geven kinderen zelf aan wat zij op die dag willen doen.
Bij rood kunnen de kleuters knutselen, geel is een rekenactiviteit, bij groen staat taal centraal, bij blauw iets ontdekken of onderzoeken en bij oranje mogen de kinderen in de speelhoek in de gang. Deze speelhoek wordt ook steeds aangepast aan het thema.
Voor ieder thema krijgen ouders via de mail een brief met informatie hierover.

Welke activiteiten staan speciaal voor onze groep gepland?
Na de zomervakantie starten wij gelijk met de boekenbeurten.
De juf heeft eerst voorgedaan hoe een boekenbeurt precies gaat. Wij beginnen met de kinderen van groep 2, daarna mogen ook de kinderen van groep 1 als zij dat willen. Met deze boekenbeurten willen wij het leesplezier van onze kinderen vergroten. Regelmatig gaan wij met de klas naar de bibliotheek. Alle kinderen mogen dan zelf een boek kiezen.

Dagritme
Bij het planbord hebben we kaarten met het thema van de klas om het dagritme zichtbaar te maken voor de kinderen. We proberen elke dag een soort gelijke dagritme te hebben waarbij kringactiviteiten afgewisseld worden met buitenspelen, gym en werklessen. Ook hebben wij een maandkalender, waarop zichtbaar is, welke activiteiten er gepland staan in die maand.
Wij zijn een Vreedzame School en vinden het belangrijk dat kinderen, leerkrachten en ouders op een prettige manier met elkaar omgaan. We geven gerichte lessen hierover, maar natuurlijk zijn wij de hele dag bezig met positief sociaal gedrag.

Zelfstandig werken
Door middel van het planbord, leren de kleuters ook om zelfstandig iets te kiezen en zelf zorg te dragen dat zij alle opdrachten op tijd gedaan hebben.
Tijdens de planbordactiviteiten of vrije keuzemomenten (kiezen uit de kast) werken wij met een stoplicht. Zo leren de kinderen omgaan met uitgestelde aandacht. Zij kunnen zien of de leerkracht beschikbaar is. Bij rood werkt de juf aan de instructietafel of is zij met een leerling bezig die op een bepaald gebied extra aandacht nodig heeft, dan is zij even niet beschikbaar voor andere kinderen.

Begin van de dag
Als kinderen de klas binnen komen, moeten zij (tijdens de coronatijd) eerst hun handen wassen. Daarna mogen zij een spelletje uit de kast kiezen. Zo hoeven de kleuters niet onnodig te wachten op elkaar en heeft de juf tijd om iedereen op te vangen en te begroeten of kinderen te helpen met een spel of extra opdracht.

Wist u dat?

  • Wij op vier ochtenden in de kleine pauze alleen fruit en groente eten? Op woensdag dat ook een koek mag zijn.
  • Er steeds nieuwe hulpjes worden aangewezen, die dan ook vooraan in de rij mogen staan.
  • Alle kinderen bekers en bakjes mee naar school mogen nemen? Hierdoor we minder afval hebben.
  • De kleuters taakjes hebben in de klas? Deze taken ook regelmatig wisselen.
  • Aap en tijger ook regelmatig deelnemen aan kringactiviteiten?
  • Wij steeds na 2 weken een nieuwe letter kiezen voor de lettermuur. U op Parro kan lezen, welke letter wij behandelen.
  • Voor jarige papa’s, mama’s opa’s en oma’s kleurplaten gemaakt mogen worden. Als we dat op tijd weten, wij daar een leuk presentje van kunnen maken.
  • Wij de verjaardagen van de kinderen op een leuke manier vieren in de klas? De kinderen zelf ook mogen kiezen welke verjaardagmuts ze willen.
  • De verjaardag van de juffen ‘Crazy Juffendag’ heet? Wij dat op de laatste vrijdag voor de voorjaarsvakantie vieren.
  • In de mooi gedrukte schoolgids en kalender alle belangrijke informatie te lezen is.