Abonnement nieuwsbrief
Agenda
Contact
Aanmelden

Groep 6

Welkom

Hallo allemaal, welkom op de site van groep 6 van de Koningin Julianaschool. Hierop vindt u alle praktische informatie over het schooljaar, de groep en geplande activiteiten. Voor vragen of contact met de leerkrachten verwijzen wij u door naar de contactpagina op de website.

Even voorstellen

Wat hebben we een gezellige en enthousiaste groep (en leerkrachten) dit jaar. We starten het schooljaar met 28 leerlingen en 2 leerkrachten. Op de maandag tot en met woensdag staat juf Maaike voor de groep en juf Amanda sluit de week af met de donderdag en vrijdag.

Wat leren we in groep 6?

Groep 6 is een geweldig jaar voor onze ontwikkeling. De kinderen van groep 6 leren om echte “bovenbouwers” te worden. Gedurende het jaar krijgen ze verschillende opdrachten m.b.t. zelfstandig werken en samenwerken.

  • Wereldoriëntatie
   Er komen veel nieuwe onderwerpen aan de orde en gaan we verder met de leerstof waar we in groep 5 mee zijn begonnen. Zo gaan we verder met de zaakvakken van wereldoriëntatie. We duiken in de atlassen voor aardrijkskunde, stellen ons voor hoe het dagelijks leven van ridders, ontdekkers en prinsen eruitzag tijdens geschiedenis en onderzoeken alles van kleine beestjes tot grote bruggen met natuur en techniek.
  • Engels
   Daarnaast zijn we dit jaar gestart met Engels. Wij maken gebruik van de methode “Groove me”. Wij zingen vol overgave mee met de nieuwste Engelse hits, doen actieve opdrachten en langzaam maar zeker gaan we steeds meer Engels spreken.
  • Rekenen
   De digitale en analoge klok worden geautomatiseerd net als het rekenen met geld. We leren cijferend optellen en aftrekken. We werken met breuken, deelsommen met rest en de getallen worden daarbij steeds groter.
  • Taal
   Bij taal gaan wij verder met zinsontleding, taalbeschouwing en breiden onze woordenschat uit. Ook besteden wij veel tijd aan begrijpend lezen, technisch lezen en het bevorderen van leesplezier.
  • Gym
   Elke maandag en donderdag zijn wij in de gymzaal te vinden. Juf Anja geeft op maandag gymles en op donderdag juf Amanda. Wij gaan verder met de ontwikkelingslijn voor gymnastiek.
  • Topografie
   De leerlingen in groep 6 krijgen voor het eerst topografie. Wij werken in groep 6 aan de kaart van Nederland. Wij werken hier zowel klassikaal, als zelfstandig aan tijdens de weektaak. De kinderen werken met Topomaster. Op deze manier leren wij ook meer over de achtergrond van verschillende plaatsen en leren wij nieuwe weetjes.
  • Verkeer
   Voor verkeer werken wij met de boekjes van Veilig Verkeer Nederland.
  • Vreedzame school
   Hiermee gaan we verder met de methode. De kinderen gaan steeds meer met elkaar in gesprek. Minimaal één keer per maand houden wij een groepsvergadering.
  • Godsdienst
   Iedere ochtend openen wij de dag met een les uit Trefwoord. Dit betreft een bijbelverhaal, een spiegelverhaal of een activiteit waarbij wij met elkaar in gesprek gaan.
  • Muziek/drama/handvaardigheid/tekenen
   Op vrijdagmiddag is er tijd gereserveerd voor handvaardigheid en tekenen. Dit schooljaar starten wij eveneens met een crea-circuit voor de bovenbouw van 5 blokken. Elk blok bestaat uit 3 lessen van 1,5 uur.  Wij bieden dan o.a. programmeren, muziek/drama, tekenen, handvaardigheid, koken aan. De leerlingen mogen hiervoor intekenen en kunnen zo hun eigen talent ontdekken en verder ontwikkelen.

Welke activiteiten staan speciaal gepland voor onze groep?

  • Rots en water
   Al vrij snel starten we met de lessen van Rots en Water. Hierin leren we onszelf te weren tegen vervelende invloeden zoals pesten, buitensluiten of meelopen. Maar natuurlijk richten we ons vooral op het positieve gedeelte. Hoe sta ik sterk in mijn schoenen en zorg ik ervoor dat mijn gedrag ook andere kinderen kan helpen.
  • Spreekbeurt
   Iedereen doet dit jaar een spreekbeurt. Zo leren de kinderen iets goed voor te bereiden, te plannen en natuurlijk het spreken voor een groep.
  • Huiswerk
   Om de zelfstandigheid te vergroten en oefenstof nog eens extra te kunnen oefenen, krijgen de leerlingen huiswerk. Dit is meestal een werkblad en daarnaast leerwerk voor topografie of wereldoriëntatie.
  • Weektaak
   In groep 6 gaan wij toewerken naar een weektaak met moet-taken en mag-taken.

Wist u dat?!

  • Wij er een fantastisch, leerzaam en fijn schooljaar van willen maken voor iedereen?
  • Wij goed gestart zijn na de vakantie. Een goed begin is het halve werk!

Handige links