Abonnement nieuwsbrief
Agenda
Contact
Aanmelden

Groep 6

Welkom

Hallo allemaal, welkom op de site van groep 6 van de Koningin Julianaschool. Hierop vindt u alle praktische informatie over het schooljaar, de groep en geplande activiteiten. Voor vragen of contact met de leerkrachten verwijzen wij u door naar de contactpagina op de website.

Even voorstellen

Wat hebben we een gezellige en enthousiaste groep dit jaar. We starten het schooljaar met 18 leerlingen en 2 leerkrachten. Op de maandag en dinsdag staat juf Patrice voor de groep en juf Maaike start op woensdag en tot vrijdag verzorgt zij de lessen.

Dit jaar zullen heel hard werken aan het jaarthema ‘samen op weg”. De kinderen uit onze klas vinden het belangrijk dat ze vol zelfvertrouwen verder kunnen leren vanuit de basis die zij zich al eigen hebben gemaakt. We gaan de groep dit jaar leren om vanuit jezelf en wie je bent te groeien naar wat je wilt bereiken. En die reis zal voor iedereen verschillend zijn. Juf Thea en juf Maaike zullen de kinderen als reisleider door het land der ontwikkeling begeleiden.

Wat leren we dan groep 6?

Groep 6 is een geweldig jaar voor onze ontwikkeling. De kinderen van groep 6 leren om echte “bovenbouwers” te worden. Gedurende het jaar krijgen ze verschillende opdrachten m.b.t. zelfstandig werken en samenwerken.

  • Wereldoriëntatie
   In groep 4 en 5 hebben we al een verkennende start gemaakt. We hebben al veel geleerd over aardrijkskunde, geschiedenis en natuur/techniek. Dit jaar zullen we topografie gaan toevoegen. We duiken in de atlassen, reizen door het dagelijks leven van ridders, ontdekkers en leren hoe prinsen eruitzagen. Verder brengt onze reis ons ook naar de natuur dichtbij, we onderzoeken alles van kleine beestjes tot grote bruggen met natuur en techniek.
  • Topografie
   Als je op reis gaat en de wereld gaat ontdekken is het natuurlijk wel erg handig als je weet waar je bent. Dat leren de leerlingen in groep 6. Ze krijgen voor het eerst topografie. In groep 6 werken wij aan de kaart van Nederland. Dit doen we klassikaal, maar zeker ook zelfstandig tijdens de weektaak. De kinderen werken met Topomaster en de methode Geobas. Op deze manier leren wij ook meer over de achtergrond van verschillende plaatsen en leren wij nieuwe weetjes.
  • Engels
   Wat doe je als je op reis bent en je wilt iets zeggen maar spreekt de taal niet? De meeste mensen proberen het dan in het Engels te zeggen. Vandaar dat wij ook deze belangrijke taal gaan leren. We gaan vanaf oktober met een nieuwe methode aan de slag. Dat wordt vast heel erg leuk!
  • Rekenen
   De digitale en analoge klok worden geautomatiseerd net als het rekenen met geld. We leren cijferend optellen en aftrekken. We werken met breuken, deelsommen met rest en de getallen worden daarbij steeds groter. En dit jaar gaan we er echt voor om de deeltafels allemaal uit het hoofd te kennen. Dat wordt een leuke uitdaging.
  • Taal
   Bij taal gaan wij verder met zinsontleding, taalbeschouwing en breiden onze woordenschat uit. Ook besteden wij veel tijd aan begrijpend lezen, studerend lezen, technisch lezen en het bevorderen van leesplezier.
  • Gym
   Elke maandag en donderdag zijn wij in de gymzaal te vinden. Juf Anja verzorgt beide lessen. Wij gaan verder met de ontwikkelingslijn voor gymnastiek.
  • Verkeer
   Voor verkeer werken wij met de boekjes van Veilig Verkeer Nederland.
  • Vreedzame school
   Hiermee gaan we verder met de methode. De kinderen gaan steeds meer met elkaar in gesprek. Minimaal één keer per maand houden wij een groepsvergadering.
  • Godsdienst
   Iedere ochtend openen wij de dag met een les uit Trefwoord. Dit betreft een bijbelverhaal, een spiegelverhaal of een activiteit waarbij wij met elkaar in gesprek gaan.
  • Muziek/drama/handvaardigheid/tekenen
   Op vrijdagmiddag is er tijd om te werken aan opdrachten waarbij de creatieve talenten van de kinderen boven komen drijven. We gaan met elkaar aan de slag om mooie dingen te maken.

Welke activiteiten staan speciaal gepland voor onze groep?

  • Spreekbeurt
   Iedereen doet dit jaar een spreekbeurt. Zo leren de kinderen iets goed voor te bereiden, te plannen en natuurlijk het spreken voor een groep.
  • Huiswerk
   Om de zelfstandigheid te vergroten en oefenstof nog eens extra te kunnen oefenen, krijgen de leerlingen huiswerk. Dit is meestal een werkblad en daarnaast leerwerk voor topografie of wereldoriëntatie.
  • Weektaak
   In groep 6 gaan wij toewerken naar een weektaak.

Wist u dat?!

  • Wij iedere pauze gezonde snacks eten, als groente en fruit? Behalve op woensdag dan is het koekjesdag!
  • Onze klas te herkennen is aan een ANWB-paddenstoel waarin wij bijhouden hoe ver onze doelen nog van ons af zijn?
  • Wij staan voor gezelligheid en een lolletje op zijn tijd?
  • Wij respect hebben voor elkaar?
  • Dat wij graag een superklas willen zijn, die vooruit willen gaan met leren?
  • Dat wij het elkaar gunnen om te groeien in zelfvertrouwen, en dat we dat willen bereiken door samen te werken aan een fijne sfeer in de klas?
  •  

Handige links